Va distruge SOPA Internetul?

Daca n-ati auzit pana acum de SOPA, reprezinta un acronim pentru Stop Online Piracy Act. Mai departe? Este o lege propusa in 26 octombrie 2011 in Camera Reprezentantilor SUA. Va fi dezbatuta pe 24 ianuarie in Senat si tot cam atunci se va decide si soarta Internetului. Suna tragic, da, insa este si mai grav de atat.

Cum actioneaza SOPA, in mare? Se bazeaza pe principiul blocarii DNS-urilor, principiu folosit in China, Siria si Iran. Blocarea DNS-ului impiedica accesarea acestuia prin tastarea adresei in bara. Totusi, cand se intampla asta? Oricand o mica parte din continutul unui site este disputata ca fiind proprietatea altcuiva, cateva fotografii, spre exemplu.

Ce se intampla cand site-ul este raportat si blocat? Traficul din SUA este scos din ecuatie, statisticile unui site mare scazand dramatic. Companiile de advertising sunt obligate sa taie orice relatie cu un site de pe lista neagra, la fel cum se intampla si cu procesorii de plati electronice, obligati sa blocheze conturile afiliate site-ului.

Care sunt site-urile cele mai expuse in aceasta situatie? Retelele de socializare, providerii de hosting si paginile personale, precum blogurile.

Chiar daca, pentru moment, nu vom fi afectati in mod direct, niciodata nu se stie cand asemenea masuri vor fi acceptate la nivel global, distrugand Internetul. Site-uri mari planuiesc sa protesteze impotriva SOPA: Google, Yahoo, Facebook, eBay, PayPal, Twitter, Wikipedia, AOL, Reddit, dar si alte sute de site-uri iau atitudine impotriva SOPA. Gigantii planuiesc sa isi inchida site-urile temporar, pentru a arata lumii ce inseamna cenzurarea acestora.